Haber

Amasra Maden Faciası Davası Devam Ediyor

BARTIN’ın Amasra ilçesinde 43 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasıyla ilgili 7’si tutuklu 23 sanığın yargılandığı davanın 5’inci duruşması başladı. Felaket anında madende ilk müdahaleyi yapan maden işçisi Hasan Özkanca, “Eksi 350 rakımda sol tarafta duman çok yoğundu ama sağ tarafta fazla duman yoktu o yüzden oraya doğru gittim. Orada 4-5 arkadaşımız vardı, hepsinin nabzı vardı, müdahale etmeye başladım, hiçbirinin nabzı yoktu.” “Herhangi bir yanık yoktu, sadece yüzleri siyahtı. Hiçbiri maskesini takamıyordu. Kıyafetlerinde bile sorun yoktu” dedi.

Türkiye Taşkömürü A.Ş.’nin Amasra İşletme Müdürlüğü’nde geçen yıl 14 Ekim’de meydana gelen ve 43 çalışanın hayatını kaybettiği, 9 işçinin yaralandığı patlamanın ardından yürütülen soruşturmada, Amasra İşletme Müdürü Cihat Özdemir, Müdür Yardımcısı Salih Atmaca, İşletme Müdür Selçuk Ekmekçi, İş Güvenliği ve Eğitim Baş Mühendisi. Volkan Soylu, Baş Mühendis Mehmet Tural, Polis Mühendisi Şahan Kahraman, maden mühendisleri Levent Aydın ve İbrahim Hakan Mengeş tutuklanırken, 15 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Savcılığın hazırladığı 195 sayfalık iddianame Bartın Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

MADENCİ BAŞINA 25 YILA KADAR HAPİS İSTEĞİ

İlk duruşması 25 Nisan’da görülen davada müdür yardımcısı Salih Atmaca tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. 116 müştekinin yer aldığı iddianamede, tutuklu Amasra İşletme Müdürü Cihat Özdemir, İşletme Müdürü Selçuk Ekmekçi, İş Güvenliği ve Eğitim Başmühendis Volkan Soylu ve Başmühendis Mehmet Tural hakkında “mümkün olduğunca öldürme” suçundan 25 yıla kadar hapis cezası istendi. Hayatını kaybeden her madenci için niyet”.

Yöneticilere karşı ‘olası kastla kişinin hayatını tehlikeye atacak şekilde kasten yaralama’ suçundan ağır yaralanan 4 kişiden her biri için ayrıca 4 yıla kadar hapis cezası istendi. Diğer 19 sanığın ise ‘kasten taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebebiyet verme’ suçundan 22’şer yıl 6 aya kadar hapsi istendi. Davanın 5’inci duruşması dün başladı. Dünkü duruşmada patlamanın ardından arama kurtarma çalışmalarına katılan madenciler tanık olarak dinlendi. Duruşmanın üçüncü günü Bartın Adliyesi zemin katındaki duruşma salonunda başladı.

‘METAN GAZI YOKTU, ÇOK AĞIR KARBONMONOKSİT VARDI’

Mahkemede tanık olarak dinlenen maden işçisi Hasan Özkanca, patlama sırasında eksi 250 rakımda olduğunu, eksi 350 rakıma inerek tüm yaralı ve hayatını kaybedenlere ilk müdahaleyi yaptığını söyledi. hayatları. Özkanca, “Patlama sırasında çok kuvvetli bir basınç oluştu ve 5-6 saniye sonra toz geldi. O sırada yakın mesafeden olduğunu düşündük. Daha sonra patlamanın olduğu yere indik. Ben de patlamanın olduğu yere gittim. eksi 350. Yanımdaki arkadaşım eksi 300’e gitti.” İleri koşup sorunun büyük olduğunu görünce dahili telefonu buldum ve yukarıdaki arkadaşımıza eksi 350 rakımda “Trafo patladı” dedim. O anda 9 numaralı bandın arkasında alevleri ve ateşi gördüm. Daha sonra yangın olduğu için ileri gitmedim. O anda paniğe kapıldım. Ne yaptığımı bilmiyordum. Yaralı Remzi Taşkömür’ü 8 banttaki su kanalından alıp bilinci yerindeyken üsse gönderdim. Yaralıları kendim tedavi etmeye başladım. Orada metan gazı yoktu, yalnızca çok ağır karbon monoksit gazı vardı. Daha sonra eksi 350 rakımda sol tarafta duman çok yoğundu ama sağ tarafta fazla duman yoktu o yüzden oraya gittim. Orada 4-5 arkadaşımız vardı, hepsinin nabzı vardı, onlara müdahale etmeye başladım. Hiçbirinde yanık yoktu, sadece yüzleri siyahtı. Hiçbiri maskesini takamadı. Kıyafetlerinde bile hiçbir sorun yoktu. Hepsi bilinçsizdi. Hepsini taşımaya çalıştım. Daha sonra vücudum uyuşmaya başladı. Daha sonra kurtarma ekipleri gelmeye başladı. Onlara çalışanların nerede olduğunu bağırdım. “Gruplar yukarıdan gelmeye başlayınca dışarı çıktım” dedi.

3 gün süren duruşmada aralarında Zonguldak kurtarma ekiplerinin de bulunduğu 72 maden personeli tanık olarak dinlendi. Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde müşteki ve sanık avukatları ile sanıkların ifadeleri alınacak ve mahkeme ara kararını açıklayacak.

akkislaajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu